sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Kolme askartelu- ja käsityökirjaa

Menin liittymään erääseen käsityöaiheiseen kirjakerhoon. Vähän haksahdin. Sain pari kirjaa tutustumishintaan ja tilasin vielä kolmannen.

Uusi askartelun pikkujättiläinen on kattava teos uusista askartelutekniikoista. Se on kotimaisista kynistä, joten välineet soveltuvat suomalaiseen käyttöön, kun niitä saa täältä sinooperista ja muista askarteluliikkeistä. En ole sitä vielä kokonaan lukenut (ja jotkut eivät ehkä luekaan tällaisia kirjoja kokonaan), mutta aika monta lukua olen jo kahlannut. Perustiedot monista kivoista tekniikoista leimailuista saippuan valmistukseen. Monista tekniikoista löytää tietoa myös netistä, mutta se on aika sirpalemaisina, etenkin jos lähtötiedot ovat nolla.

Minulla on ollut myös Askartelun pikkujättiläinen, eli tätä edeltävä kirja, mutta se katosi "kirjaihyllyn siivouksen" aikana muutama vuosi sitten. Sen voisin kyllä hankkia takaisin.

Kukkasia löytyy kirjasta Anna kaikkien kukkien kukkia, 100 hauskaa virkkaus- ja neulontaohjetta. Minä tein jo yhden spiraaliruusun sieltä. Älyttömän kiva kirja! Minulla on kauheasti intoa tehdä kaikenlaista, mutta tuntuu, että aika on kortille. Jos alkaisin nyhrätä jotain villapaitaa, niin saisin tehdä sitä vielä kolmen vuoden päästäkin. Mutta tällaisia pikkukukkaisia voi tehdä vaikka kertaistumalta. Ja nämä ovat tosi hienoja. Kukkien lisäksi kirjassa on hedelmiä, vihanneksia ja pikkuötököitä. Työohjeet vaikuttavat selkeiltä. Ensin on ohjeet, että pääsee alkuun, jos on virkkaaminen tai neulominen unohtunut. Sitten on kaikista kukista ja muista mallikuvat, josta voi valita, mitä haluaa tehdä ja lopuksi selkeät työohjeet sekä kirjallisesti että piirroskuvina. Mallit on vielä jaoteltu vaikeusasteen mukaan, että tietää, millaisen haasteen on ottamassa. Tällaisella kirjalla kannattaa aloittaa virkkaaminen tai neulominen, niin tuntuu, että saa jotain aikaiseksikin!

Neulo, virkkaa, kirjo jämälangasta on myös hauska kirja! Myös siinä on ohjeet neulomiseen ja virkkaukseen, aika lyhyet tosin. Kirja on jaettu eri osioihin tekniikoiden mukaan (raidat, kuviot ja tilkkuneuleet omissa ryhmissään). Töitä on aivan pienistä pinneistä pitkään villatakkiin asti. Sain myös hyviä ideoita, miten mallitilkkuja voisi hyödyntää ja jos tekee itse "jättilankoja" eli virkkaa tai neuloo montaa lankaa yhtä aikaa valtavilla puikoilla, niin eihän työtä tarvitse tehdä kovin montaa kerrosta, kun se on jo valmis. Osa jutuista on aika hurjannäköisiä ja mietin, että miltähän ne näyttäisivät tosielämässä, vaikkapa yli 30 erilaisesta tilkusta tehty poncho. Menisiköhän vähän överiksi?

Pirkko Niemistö ja Anu Turu: Uusi askartelun pikkujättiläinen, WSOY, 2009, 256 sivua
Lesley Stanfield: Anna kaikkien kukkien kukkia, 100 hauskaa virkkaus- ja neulontaohjetta, WSOY, 2009, 128 sivua
Sanna Vatanen, Neulo, virkkaa, kirjo jämälangasta!, WSOY, 2010, 152 sivua

4 kommenttia:

 1. Aivan ihanan kuuloisia kirjoja kaikki. Minulla on se vanha Askartelun pikkujättiläinen. Mielelläni joku kerta pläräisin noita sun kirjojasi..

  VastaaPoista
 2. Tuota anna kaikkien kukkien kukkia - kirjaa oon etsiskellyt kissojen ja koirien kanssa netistä ja kirjakaupoista, vaan ei mistään enää löydy. Hyvä kirja, mul on yks lainassa, mut haluaisin omaksikin sen. :)
  T:B.H

  VastaaPoista
 3. Huhuu? Onko se vielä kaupan? :)

  T: B.H

  britabox@gmail.com

  VastaaPoista
 4. En minä ainakaan ole kirjaani myymässä. :D Eikä näköjään ole Juju-kerhossakaan kirjaa enää tarjolla.

  VastaaPoista