sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Åsne Seierstad: Kabulin kirjakauppias

Luin tämä kirjan Slovenian lomallani toukokuussa (sain kirjan loppuun 26.5) ja kirjoitin kirjasta pienet muistiinpanot. Luonnollisesti olen hukannut muistiinpanot ja jätin kirjan Sloveniaan luettavaksi, joten kirjan faktat jäävät kirjaamatta.

Kirja oli kyllä hyvä, se aivan imaisi minut mukaansa. Luin koko kirjan loman aikana, ja viime aikoina on ollut äärimmäisen harvinaista, että lukisin mitään kirjaa yhteen menoon muutamassa päivässä. Yleensä kirjan lukeminen kun vie ainakin sen kuukauden.

Kirja kertoo kabulilaisesta kirjakauppiaasta, keskiluokkaisesta miehestä ja hänen perheestään. Heidän ongelmista, suruista ja iloistaan, sekä arkipäiväisistä (heidän arkipäiväisistä!) että koko elämää koskettavista suurista asioista. Kirjoittaja on norjalainen toimittaja, joka sai mahdollisuuden asua perheessä, seurata heidän elämäänsä ja haastatella perheenjäseniä, sekä miehiä että naisia.

Välillä teki mieli repiä tukkaa päästä! Afganistanilaiset tarvitsevat apua, mutta miten ihmeessä heitä voisi auttaa? Emme voi edes yrittää kantaa länsimaalaista elämäntapaa sinne, mutta minusta tuntuu väärin jakaa taloudellistakaan apua yhteiskuntaan, joka on niin epätasa-arvoinen. Kirja herätti paljon ajatuksia, lähinnä hankalia kysymyksiä, joihin ei ole oikeita vastauksia.

Åsne Seierstad: Kabulin kirjakauppias, WSOY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että ilahdutat viestilläsi.