tiistai 20. heinäkuuta 2010

Peter J. Bentley: Numerot, Kuinka matematiikka muutti maailmaa


Talvella luettu kirja, mutta jotta saan tämän blogin käyntiin, niin aloitan tuolta vähän kauempaa. Eli siitä lähtien, kun täytin 30 vuotta.

Erittäin mielenkiintoinen kirja. Maailma on pullollaan lukuja. Kirja alkaa historian aamuhämäristä, sieltä missä lukuja alettiin kirjoitella, nolla keksittiin ja niin edelleen. Pikaisesti esitellään tärkeimmät matemaatikot ja monista heistä kerrotaan hauskoja anekdootteja. Tai vähemmän hauskoja, kuten se, että eräs kaveri ilmeisesti tapettiin sen takia, kun meni vuotamaan julkisuuteen karmaisevan asian: kaikki luvut eivät olekaan rationaalisia.

Tämän kirjan voi lukea, vaikka ei matematiikkaa juuri osaisikaan, sillä kaikki selitetään perusteellisesti (vaikka se, millaiset luvut ovat rationaalisia, eli siis IHAN kaikki), mutta mukava on silti lukea, koska monet tarinat olivat minulle ainakin uusia.

Kirjassa on paljon kuvia. Ainoa ikävä puoli on se, että kuvateksteissä ei kerrota esimerkiksi henkilökuvien maalaajien nimiä. Näin taidehistoriasta kiinnostuneen ihmisen silmin, olisi tärkeää tietää kenen kuvia katselee (ja miettiä, ketkä maalarit ja matemaatikot olivat aikalaisia keskenään).

Peter J. Bentley: Numerot, Kuinka matematiikka muutti maailmaa
Ajatus kirjat Gummerrus Kustannus Oy, 272 sivua. Kirja on oma, lahja kummeiltani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti